Vi slänger mycket mat hemma: varje person slänger i genomsnitt 45
kilo ätlig mat och dryck i soptunna och vask, enligt Naturvårdsverket.
Det drabbar hushållskassan. Enligt Jordbruksverket och Livsmedelsverket kostar matsvinnet ett genomsnittligt hushåll om fyra personer cirka 6 000 kronor årligen. Det innebär att en familj med två vuxna och två barn kan spara en hel månadskostnad för mat om året på att äta upp maten i stället för att slänga den i soporna.
Släng inte maten! : ta tillvara allt du handlar av Birgitta Rasmusson är slutsåld, finns på biblioteket. Ta vara på den mat vi betalar för och släpar hem. Varje person slänger 2 kg mat varje vecka, samtidigt gnäller vi att maten är dyrt - ologiskt. Enkla sätt att slippa matsvinn av Kate Turner.
Ordbok mot matsvinn
Svinnventera:
Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.
Kylchilla:
Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla – maten håller ju längre!
Bäst-före-snooza:
Att förlänga användandet av maten genom att titta, lukta och smaka.
Klimatro:
Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på en hel vecka.
Restsamtal:
Att ringa hem och kolla vad som finns i kylen innan du handlar mer.
Restotto:
Festrätt på resterna av riset.
Dekantera:
Att skära bort möglet från osten, ofarligt att äta resten.
Kaoskomponera:
Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle ha slängts.
Klimatklipp:
Att fynda en vara som närmar sig bäst-före-datum.
Svinntage:
När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.
Källa: Livsmedelsverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar